9 Aralık 2011 Cuma

Wayland deneme için hazır

Daha önce duymamış olanlar için Wayland, X pencere yöneticisinin yerine geçecek olan yeni bir sistem. Ubuntu 11.04 sürümü ile sessizce wayland pencere yöneticisine depolarını açtı  aynı şekilde Linux Plumbers konferansında Fedora geliştiricileride x pencere yöneticisini bırakıcaklarını açıkladılar. Adam Jackson konuşmasında
Wayland öntanımlı olarak kullanıma hazır değil. Öntanımlı olarak çıkışı ile ilgili bir zaman veremeyeceğim Wayland'in hazır bir şekilde kullanılması zaman içerisinde gerçekleşecek. Fakat bu sizi teredüte sokmasın çünkü, wayland eninde sonunda bizimle olucak , bize katacağı çok şey var.
Adam jackson wayland'in getirileri konusunda oldukça haklı aynı zamanda wayland hybrid ekran kartı olan laptoplarada derin bir nefes aldıracağa benziyor fakat X pencere yöneticisi üzerinde kullandığımız tüm uygulamaları wayland'e port etmenin zorunluluğu gelişini uzatan sebeplerden birtanesi. Wayland'in amaçlarından biri de X'in hantallığından bizi kurtarmak ve bir ati-intel hybrid ekran kartı kullanıcısı olarak bize büyük bir yarar sağlayacağı düşüncesindeyim. Ayrıca piyasada bulunan akıllı telefonlar ve tabletler içinse işler biraz karışık durumda. Meego yeni sürümünde wayland'i kullanacaklarını söyledi fakat android'den henüz bir ses çıkmış değil. Gerçi wayland'in başını intel çektiği için bu durumu çokta yadırmamak gerekli.

wayland testlerinden..
Şuan çalışan bir linux'ünüz var ise ve sisteminizi aşırı kurcalamıyorsanız wayland'i pek farketmeyeceksiniz.
share on: facebook

0 yorum:

Yorum Gönder